Uniikkimatkojen matkakertomuksia 2014-2018 (valikoima)

Syysloma Krakovassa ja vuoristossa 2014 (siirry lukemaan)

 

Pieni ryhmämme Jyväskylästä koki, miltä ns. puolalainen kultainen syksy tuntuu ja näyttää. Matkalla tutustuimme Krakovaan, Auschwitziin, Wielickan suolakaivokseen sekä viimeisen illan vietimme Puolan presidentin residensissä Beskidy-vuoristossa Wislan kaupungissa ja kiipesimme syömään illallisen Ochdzitan näköalaravintolaan.

Peuralan konepajan työ- ja virkistysmatka 2015 (siirry lukemaan)

 

Halusimme tehdä matkakertomuksen juuri tästä matkasta, koska se on hyvä esimerkki siitä, miten voi onnistuneesti yhdistää työ- ja lomamatkan Puolaan. Helmikuussa saimme Peuralan konepajalta toimeksiannon suunnitella ja toteuttaa heidän  työ- ja virkistysmatkan Puolaan. He halusivat tutustua puolalaiseen partneriyritykseen Wroclawin lähettyvillä ja sen jälkeen pitää lyhyen loman Krakovassa.  Lisäksi toivomuksena oli käynti Auschwitzissa. Ryhmällä oli selvä idea siitä, mitä he halusivat ja heidän toivomuksensa oli näin ollen helppo toteuttaa. Tällä matkalla tutustuimme ihaniin ihmisiin Pohjanmaalta ja oli ilo tehdä tätä ”palvelutyötä” heidän kanssaan. Tunsimme itsekin olevamme osittain lomalla!

Helatorstai Varsovassa 2015 (siirry lukemaan)

 

Helatorstaina 2015 järjestimme ryhmämatkan Varsovaan. Asiakkaidemme toiveena oli 4 päivän kulttuuripitoinen matka Varsovassa. Ohjelmaan mahtuikin muun muassa vierailu kansallissäveltäjä Frederic Chopinin syntymäkodissa, oopperaesitys Puolan Kansallisoopperassa ja tutustuminen Polin - Varsovan juutalaismuseoon.

Jyväskylän Suomi - Puola yhdistyksen matka Gdanskiin 2015 (siirry lukemaan)

 

Uniikkimatkat Oy  järjesti Jyväskylän Suomi-Puola yhdistyksen tilaaman ryhmämatkan Gdanskiin toukokuussa 2015. Matkalle mukaan  liittyivät myös Seinäjoen yhdistyksen jäseniä sekä Jyväskylän Suomi-Unkari seuran aktiivijäsen. Koska yrityksemme kotipaikka on Jyväskylä, olemme jo monta kerta tavanneet Jyväskylän Suomi-Puolan yhdistyksen aktiivisia jäseniä. Heidän aloitteestaan järjestimme keväällä 2015 matkan Pohjois-Puolaan eli Gdanskin seudulle. 

Cantinovum kuoron esiintymismatka Gdanskin seudulle 2015 (siirry lukemaan)

 

Jyväskyläläinen Cantinovum kuoro pyysi Uniikkimatkoja järjestämään yhdistetyn esiintymis- ja lomamatkan Gdanskin seudulle. Matkan aikana kuoro esiintyi Gdyniassa ja Sopotissa sekä vietti hieman lomaa Gdanskissa.

Syysloma Krakovassa ja vuoristossa 2015 (siirry lukemaan)

 

Syyslomamatkalla mukana olleet Annukka ja Markus halusivat itse kirjoittaa matkakertomuksen Puolan matkastamaan. Kiitos heille, että saamme julkaista sen sivuillamme.

Metalliliiton virkistysmatka Varsovaan 2015 (siirry lukemaan)

 

Uniikkimatkat Oy järjesti Metalliliitto ry:n toimistohenkilökunnalle tilatun virkistysmatkan Varsovaan. Matka oli lyhyt, mutta todella intensiivinen. Lyhyessä ajassa oli tarkoitus tutustua Varsovaan kaupunkina, puolalaiseen ruokakulttuuriin sekä Puolan historiaan ja kulttuuriin. Lisaksi matkan viimeinen päivä sattui juuri 1. marraskuuta, jolloin matkailijoilla oli mahdollisuus kokea puolalainen Pyhäinpäivä.

Lahden Bach-kuoron konserttimatka Krakovaan  2016 (siirry lukemaan)

Kesäkuussa järjestimme Lahden Bach kuorolle esiintymis– ja lomamatkan Krakovaan. Matkan aikana kuoro esiintyi Krakovassa ja Zabrzen kaupungissa Etelä-Puolassa sekä vietti loma-aikaa kanssamme Krakovassa.

Oulun D'amen-kuoron konserttimatka Krakovaan joulukuussa 2016 (siirry lukemaan)

Joulukuussa järjestimme Oulun D'amen kuorolle esiintymis– ja virkistysmatkan Krakovaan. Matkan aikana kuoro esiintyi kahdesti Krakovan joulutorilla ja omalla konsertilla Krakovan kulttuuritalossa.

JyväSet kuoron konserttimatka Krakovaan joulukuussa 2018 (siirry lukemaan)

JyväSet kuoro vieraili Puolassa konserttimatkalla jo toisen kerran. Ensimmäisen kerran he vierailivat Puolassa vuonna 2017. Silloin kuoro konsertoi Sopotissa ja nyt joulukuussa 2018 he esiintyivät Krakovassa.

 

Peuralan konepajan työ- ja virkistysmatka

"Tahdomme kiittää Uniikkimatkoja, Kimmo ja Agnieszka, erittäin onnistuneesta Puolan matkastamme. Jo suunnitteluvaiheesta alkaen kaikki on ollut erittäin hyvin järjestettyä ja menestynyttä. Varmasti olemme Uniikkimatkojen asiakkaita myös tulevaisuudessa, KIITOS!” - Henna, Peuralan konepaja

 

Auschwitzin keskitysleirimuseo

Auschwitzin keskitysleirimuseo

Kuuluisa Arbeit macht Frei - kyltti

Auschwitzin keskitysleirimuseo

Auschwitzin keskitysleirimuseo

Rekonstruktio vankien nukkumatiloista v. 1940

Auschwitzin keskitysleirimuseo

Auschwitzin keskitysleirimuseo

Auschwitz I perustettiin vanhalle sotilaskasarmille

Auschwitz II - Birkenau

Auschwitz II - Birkenau

Varsinainen tuhoamisleiri Birkenau perustettiin 1942

Auschwitz II - Birkenau

Auschwitz II - Birkenau

Junaraiteet rakennettiin keväällä 1944

I päivä - Saapuminen Krakovaan, Auschwitz ja matka Wroclawiin

 

Peuralan konepajaryhmä lähti varhain aamulla Vaasasta ja kahden koneen vaihdon jälkeen he pääsivät onnellisesti perille Krakovaan. Valitettavasti sää oli melkein kuin Suomessa, eli kylmää ja räntäsadetta. Koska ohjelma oli tiivis, päätimme heti lähteä kohti Auschwitzia (puolaksi Oswiecim). Ennen keskitysleirissä vierailua oli pakko syödä hyvin. Valitsimme Oswiecimin pikkukaupungin keskustassa olevan suositun paikallisen ravintolan, jossa ovat syöneet useat eri valtion johtajat kuten Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac. Auschwitzin keskitysleirimuseossa tehdyn vierailu jälkeen jatkoimme omalla minibussilla kohti Wroclawia, missä ryhmämme majoittui 4 tähden hotellissa.  Illalla jäi vielä sen verran aikaa, että halukkaat ehtivät tutustua Wroclawin upeaan vanhaan kaupunkiin.

 

II päivä - vierailu partneriyrityksessä Ostrzeszowissa ja matka Krakovaan

 

Noin 60 km Wroclawista länteen sijaitsee Peuralan konepajan partneritehdas Agromet, johon oli tarkoitus tutusta. Noin 3 tunnin vierailun jälkeen kaikki olivat sen verran nälkäisiä, että matkalla kohti Krakovaan oli pakko pysähtyä ja syödä jotain. Valitsimme moottoritien sijaan maaseutureitin ja sopiva ruokapaikka löytyi Kluczborkin pienestä keskiaikaisesta kaupungista. Koska matkan varrelle sattui sopivasti myös Puolan vanhin toiminnassa oleva olutpanimo Tyskie (perustettu vuonna 1629), halusimme näyttää tämän ainutlaatuisen kohteen ryhmälle. Vierailu Tyskien panimossa kesti melkein 2 tuntia ja sen aikana tutustuttiin panimon mielenkiintoiseen historiaan sekä moderneihin tuotantokoneisiin. Isolla tehdasalueella piti kävellä melko paljon, mutta lopussa vierailijat saivat ”palkinnoksi” aivan tuoretta pastöroimatonta olutta. Meille kävi onni, sillä turistiryhmässä oli mukana intialaisia, jotka lahjoittivat ilmaiset oluet ryhmällemme ja ilta venyikin vähän pidemmälle kuin suunniteltiin. :)

 

Tyskien olutpanimossa

Tyskien olutpanimossa

Tuoreen oluen maistelua kierroksen päätteeksi.

Pod Wawelem - ravintola Krakovassa

Pod Wawelem - ravintola Krakovassa

Pod Wawelem -ravintola

Pod Wawelem -ravintola

Elävää musiikkia

Pod Wawelem -ravintola Krakovassa

Pod Wawelem -ravintola Krakovassa

Elävää musiikkia

Peuralan konepaja

Peuralan konepaja

Perheyritys Lapualta

III päivä Krakova, Wawelin linna ja omaa aikaa

 

Edelliset päivät olivat sen verran raskaita, että sovimme jokaisen viettävän omatoimista aikaa Krakovaan keskustassa. Ainoa yhteiset ohjelmat olivat vierailu Wawelin kuninkaallisessa linnassa ja yhteinen illanvietto ihanassa Pod Wawelem- ravintolassa ihan hotellin vieressä. Ravintolassa oli hieno tunnelma, hyvää ruokaa ja juomaa sekä elävää musiikkia. Se oli onnistunut päätös matkalle.

 

Seuraavana aamuna olikin sitten aikainen lähtö Krakovan kentälle ja paluu Suomeen.

Perheyritys Peuralan konepajan kotisivut - www.peuralankonepaja.fi

Syysloma Krakovassa ja vuoristossa - 5 päivää

 

"Tulimme juuri Krakovasta iloisina ja hyvin syönneenä. Upea matka, paljon nähtävää ja hyvä palvelu. Kiitos Kimmo ja Agnieszka"

- Vuokko Jyväskylästä (katso kommentti FB-sivultamme)

 

Szeroka-katu Kazimierzissa

Szeroka-katu Kazimierzissa

Krakovan vanha juutalaiskaupunginosa

Ryhmämme Szeroka-kadulla

Ryhmämme Szeroka-kadulla

lähellä Kazimierzin vanhinta synagogaa

Krakovan läpi kulkeva Veiksel-joki

Krakovan läpi kulkeva Veiksel-joki

Ylitimme joen matkalla Oskar Schindlerin museoon

Oskar Schindlerin museo

Oskar Schindlerin museo

Schindlerin lista elokuvasta tuttuun vanhan Schindlerin tehtaaseen perustettu museo kertoo Krakovan asukkaiden tarinan 2. maailmansodan aikana.

Wedelin Pijalnia Czekolada

Wedelin Pijalnia Czekolada

Wedelin juotavaa suklaata 3 eri versiona - tumma-, maito- ja valkosuklaa

Krakovan Vanha Suurtori

Krakovan Vanha Suurtori

Vanhaa suurtoria ympäröi upeat rakennukset.

Pyhän Marian kirkko Krakovassa

Pyhän Marian kirkko Krakovassa

Kävimme ihailemassa Veit Stossin veistämää alttarikaappia 1400-luvulta.

Wawelin kuninkaanlinna

Wawelin kuninkaanlinna

Torilta kävelimme Wawelin kuninkaanlinnaan.

Wawelin kuninkaanlinna

Wawelin kuninkaanlinna

Wawelin kuninkaanlinnan sisäpiha.

Puolalainen lihalautanen

Puolalainen lihalautanen

Kävelykierros päättyi Pod Wawelem ravintolaan, joka on tunnettu maukkaasta ruoasta ja ISOISTA annoksista.

Kuvia 1. ja 2. päivältä
Ryhmämme saapui Krakovan lentokentälle sunnuntaina kello 20.25 paikallista aikaa. Taksi kuljetti ryhmän lentokentältä Krakovan keskustassa olevaan Hotelli Kazimierziin. Hotelliin kirjautumisen jälkeen söimme maittavan illallisen ravintolassa Marchewka z Groszkiem.

2. päivänä oli vuorossa Krakovan Vanhaan kaupunkiiin tutustuminen.
Aamupalan jälkeen tapasimme hotellin aulassa. Aluksi kävelimme Kazimierzin juutalaiskaupunginosassa, jonka jälkeen vierailimme Schindlerin lista elokuvasta tutussa Oskar Schindlerin museossa. Museolta menimme raitiovaunulla Vanhalle suurtorille Rynek Głowny. Istahdimme Wedelin kahvilaan ja nautimme kahvista ja juotavasta suklaasta. Upealta Krakovan torilta kävelimme ”Kuninkaan reittiä” Wawelin kuninkaanlinnaan. Kierros päättyi yhteiseen ruokailuun Pod Wawelem -ravintolassa, jossa maisteltiin perinteistä puolalaista ruokaa. Tässä ravintolassa annokset ovat todella ISOJA ja ruoka maukasta. 

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivos

Pyhän Kingan kappeli

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivos

Vuorisuolaan veistetty taulu

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivos

Suolakaivoksessa käy vuosittain yli miljoona vierasta.

Kuvia 3. päivältä - Päiväretki Auschwitz-Birkenauhun ja Wieliczkan-suolakaivokseen.

Aluksi tutustuimme Krakovan kupeessa sijaitsevaan Wieliczkan suolakaivokseen. UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluva kaivos on vertaansa vailla koko Euroopassa. Maan alla avautuu taianomainen suolamaailma; kilometrien mittaisten käytävien varrella näimme suolasta tehtyjä taidokkaita patsaita ja saleja. Suolakaivoksen jälkeen suuntasimme minibussimme kohti  Auschwitzin keskitysleirimuseoa. Siellä saimme oppaaksi vanhan herran, joka kertoi keskitysleirin historiasta sellaisella intohimolla, että 90 minuutin sijaan hän kierrätti meitä kaksi ja puoli tuntia sekä kertoi suurella asiantuntemuksella tämän kauhean episodin Euroopan historiasta. Auschwitz-Birkenauhun kannattaa mennä ehdottomasti oppaan kanssa.

Näkymä hotellin ikkunasta

Näkymä hotellin ikkunasta

Täältä alkaa Puolan läpi kulkeva Veiksel-joki (puolaksi Wisla)

Presidentin linnan ravintola

Presidentin linnan ravintola

Täällä meitä palveltiin kuin valtiovieraita

Puolan Presidentin lomaresidenssi

Puolan Presidentin lomaresidenssi

Kimmo kääntää oppaan kertomukset suomeksi

Puolan Presidentin lomaresidenssi

Puolan Presidentin lomaresidenssi

Habsburgien rakennuttama kappeli 1900-luvun alusta

Wisla- Presidentin linna

Wisla- Presidentin linna

Puolan Presidentin linna Wislassa, rakennettu 1930

Ochodzita - vuori 895 m

Ochodzita - vuori 895 m

Ochodzitan näköalapaikka

Ochodzitan näköalapaikka

Ochodzitan näköalapaikka

Ochodzitan näköalapaikka

Karczma Ochodzita

Karczma Ochodzita

Perinteinen Zurek-keitto tarjoiltuna leivästä tehdyssä kulhossa

Karczma Ochodzita

Karczma Ochodzita

Lampaanmaidosta tehty perinteinen vuoristolaisjuusto

Paluulento Suomeen

Paluulento Suomeen

Krakovan terminaalissa


Kuvia 4. päivältä -  Beskidyn - vuoristokylät

Aamiaisen jälkeen lähdimme kohti Beskidyn vuoristokyliä. Reilun kahden tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme Wislaan kaupunkiin. Majoituimme Puolan Presidentin lomalinnaan Zamek Prezydenckissä. Lounastimme hotellin ravintolassa sekä tutustuimme  Presidentin yksityistiloihin, jotka on restauroitu alkuperäiseen 1930-luvun asuunsa. Illalla maistelimme perinteisiä vuoristolaisruokia Karczma Ochodzitan upeassa näköalaravintolassa (850 m merenpinnan yläpuolella). Ruoka maistui, kun olimme sitä ennen kiivenneet ravintolan vieressä olevan vuoren huipulle, josta upeat näkymät Tsekin ja Slovakian puolelle.

 

5. päivänä oli edessä paluu Suomeen
Aamupalan jälkeen suuntasimme Krakovan lentokentälle, josta Finnairin kone lähti 11.40

 

Helatorstaimatka Varsovaan

"Kiitos hyvistä järjestelyistä Varsovassa. Chopinin - puistokonsertti oli hieno kokemus, kuten koko matka. ” - Jouko, Varkaus

 

Chopinin syntymäkoti

Chopinin syntymäkoti

Chopin museo Zelazowa Wolassa

Puisto Chopinin museon ympärillä

Puisto Chopinin museon ympärillä

Chopin museo Zelazowa Wolassa

Teatr Wielki Varsovassa

Teatr Wielki Varsovassa

Puolan Kansallisoopperan rakennus

Varsovan keskusta, Kulttuuripalatsi

Varsovan keskusta, Kulttuuripalatsi

Varsovassa liikkuminen onnistuu hyvin ratikoilla.

Nowy Swiat - katu Varsovassa

Nowy Swiat - katu Varsovassa

Suosittu katu, joka johtaa Vanhaan kaupunkiin.

I päivä - Saapuminen Varsovaan ja Vanha kaupunki

 

Helatorstaina 2015 järjestimme ryhmämatkan Varsovaan. Asiakkaidemme toiveena oli 4 päivän kulttuuripitoinen matka Varsovassa ja majoitus hyvätasoisessa modernissa hotellissa. Valitsimme ryhmälle Mercure Grand Hotelin sen erinomaisen sijainnin ja korkean laadun takia. Ryhmämme otti aamulennot Helsingistä Varsovaan ja he saapuivatkin Varsovan Frederic Chopin –lentokentälle jo kello 9 aikaan aamulla. Ennen kuin hotelliin majoittuminen onnistui päätimme tehdä kävelykierroksen Vanhassa kaupungissa. Kävelimme Nowy Swiat –kävelykatua kohti Vanhaa kaupunkia. Matkan varrella vastaan tulivat mm. Varsovan yliopiston rakennukset, Puolan Presidentin linna. Noin 20 minuutin kävelymatkan jälkeen saavuimme Varsovan Vanhaan kaupunkiin ja siellä sijaitsevaan Kuninkaan linnaan, jotka jouduttiin rakentamaan uudestaan II maailmansodan jälkeen.  Käveltyämme ympäri Vanhaa kaupunkia veimme vieraat syömään  Podwale 25 –nimiseen ravintolaan. Kellon 14 jälkeen ryhmä pystyi majoittumaan hotelliin ja iltapäivä oli heille vapaata aikaa.

 

II päivä  - Chopin ja Ooppera

Toinen päivä oli musiikkipitoinen. Ensiksi vierailimme Frederic Chopinin syntymäkartanossa Zelazowa Wolassa, pienessä maalaiskaupungissa, joka sijaitsee noin 60 km Varsovasta.  Pienessä suloisessa kartanossa voi tutustua tämän Puolan kansallissäveltäjän historiaan, musiikkiin, syntymäkotiin sekä sen ympärillä sijaitsevaan hienosti hoidettuun puistoon. Kesäisin Zelazowa Wolassa järjestetään lähes päivittäin pianokonsertteja.

 

Illalla ryhmämme suuntasi puolestaan oopperaan. Mahtava Puolan kansallisoopperan rakennus Teatr Wielki on kokemus jo itsessään.  Teatr Wielki on yksi Euroopan suurimmista teatterirakennuksista ja se on ollut yli 170 vuotta Puolan kansallisoopperan, -teatterin ja -baletin käytössä. Ryhmämme meni kuuntelemaan Puccinin oopperaa Madame Butterfly, jonka pääosassa loisti eteläkorealainen nouseva tähti Karah Son. Esitys oli loppuun myyty, sillä ooppera on todella suosittua varsovalaisen yleisön keskuudessa ja liput oopperan pitääkin ostaa ajoissa etukäteen. 

Polin - juutalaismuseo ulkopäin

Polin - juutalaismuseo ulkopäin

Polin - puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa

Polin -museo ulkoapäin

Polin -museo ulkoapäin

Polin - puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa

Rekonstruktio synagogasta

Rekonstruktio synagogasta

Polin - puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa

Polin-museo sisältäpäin

Polin-museo sisältäpäin

Polin - puolanjuutalaisten historian museo Varsova

Ryhmämme Polin-museon edessä

Ryhmämme Polin-museon edessä

Polin - puolanjuutalaisten historian museo Varsova

Chopin-konsertti Lazienkin puistossa

Chopin-konsertti Lazienkin puistossa

Lazienkin kuninkaallinen puisto Varsovassa

Chopin puistokonsertin juliste

Chopin puistokonsertin juliste

Lazienkin kuninkaallinen puisto Varsova

III päivä  - Polin – Varsovan juutalaismuseo

Varsova on panostanut viimevuosina erityisen paljon museoihin, jotka kertovat näyttelyjen kautta Varsovan rikkaan ja ajoittain traagisen historian. Tuorein näistä on Polin – Varsovan juutalaismuseo. Museon on suunnittelut suomalainen arkkitehti Rainer Mahlamäki työryhmineen. Hän saikin tämän rakennuksen suunnittelusta Suomen ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon. Eli meille suomalaisille museossa oli kaksin verroin katseltavaa. Ensiksi valtavan laaja näyttely, joka kertoo 1000-vuotisen puolanjuutalaisten historian. Ryhmämme kiersi museossa 3 tuntia ja siltikin jäi sellainen olo, että osa näyttelystä jäi näkemättä.  Toiseksi itse rakennus, joka on todella näyttävä sekä sisä- että ulkopuolelta ja yhteen kohtaan museota ympäröivää puistoa on istutettu pihlajia ja koivuja. Liekö tämä arkkitehdin suomalainen signeeraus?

 

IV päivä - Puistokonsertti ja paluu Suomeen

 

Ryhmämme oli valinnut iltalennot Suomeen ja sen ansiosta sunnuntaina heillä oli mahdollisuus mennä vielä kuuntelemaan hotellin lähettyvillä sijaitsevaan Lazienkin -kuninkaalliseen puistoon Chopinin pianokonserttoa Varsovan musiikkiyliopiston oppilaiden esittämänä. Sopivasti tämän kesäkauden Lazienkin -puistokonserttisarjan ensimmäinen konsertti sattui kyseiselle sunnuntaille. 

 

Jyväskylän Suomi-Puola yhdistyksen matka Gdanskiin 

"Kiitos teille onnistuneesta matkasta
Gdanskiin ja hyvää  kesää" , Hilkka ja  Erkki Jyväskylän Suomi-Puola yhdistyksestä

 

Gdanskin matka

Gdanskin matka

Kävelykierros Vanhassa kaupungissa

Gdansk matka

Gdansk matka

Kävelykierros Vanhassa kaupungissa

Gdansk matka

Gdansk matka

Kävelykierros Vanhassa kaupungissa

Gdansk matka

Gdansk matka

Kävelykierros Vanhassa kaupungissa

Gdanskin matka

Gdanskin matka

Kävelykierros Vanhassa kaupungissa

Gdanskin matka

Gdanskin matka

matkamuistoja

Gdansk kirkontornista

Gdansk kirkontornista

Kävelykierros Vanhassa kaupungissa

Koska yrityksemme kotipaikka on Jyväskylä, olemme jo monta kerta tavanneet Jyväskylän Suomi-Puolan yhdistyksen aktiivisia jäseniä. He kertoivat meille, että Jyväskylän yhdistys haluaisi järjestää keväällä 2015 matkan Puolaan. Toivomuksena oli kohtuuhintainen matka Pohjois-Puolaan eli Gdanskin seudulle. Ehdotimme heille, että toukokuu olisi paras ajankohta, koska silloin on jo yleensä todella lämmintä ja toisaalta se ei ole vielä sesonkiaikaa Puolassa. Päätimme myös budjetin takia tällä kertaa hoitaa lentomatkat Finnairin sijaan Wizzairin koneilla. Ja se vaihtoehto kyllä toimi oikein hienosti! Koska tämä unkarilainen halpalentoyhtiö on huomattavasti Finnairia halvempi, pystyimme tarjoamaan ryhmälle 5-päivän mittaisen ohjelmallisen matkan.

 

I  päivä -  Saapuminen Gdanskiin

 

Ryhmämme saapui Gdanskiin kello 18 Puolan aikaan. Menimme heti keskustassa sijaitsevaan hotelli Dom Muzykaan, missä majoittumisen jälkeen oli yhteinen illallinen hotellin ravintolassa. Päätimme vähän yllättää vieraamme ja ruoaksi valitsimme tyypillisen puolalaisen kolme ruokalajin illallisen, eli keiton, lämpimän pääruoan ja jälkiruoan. Hyvän ruoan ja juomien kera oli sopiva hetki ”hioa” lopullinen matkaohjelma.

 

II päivä - Tutustuminen Gdanskin Vanhaan kaupunkiin

 

Heti aamupalan jälkeen oli vuorossa tutustuminen keskustan tärkeimpiin nähtävyyksiin. Oli todella aurinkoinen päivä, joten tutustumiskierros oli mukava tehdä kävellen. Tutustuimme mm. Motlawa-joen rantakatuihin, ul. Dlugan ja ul. Mariackan kävelykatuihin, kävimme Pyhän Marian kirkossa. Osa ryhmäläisistä päätti kiivetä yli 80-metrin korkeuteen nousevaan kirkontorniin ja ihailla kaupunkia lintuperspektiivistä. Ul. Piwnan ravintolakadulta löytyi puolestaan ravintolat nälkäisille ja janoisille. Yhteinen kävelykierros päättyi kello 15.00 ja sen jälkeen kaikille oli vapaata aikaa. Monet päättivät ottaa jokilaivan, jolla oli mahdollista päästä Westerplattelle, jossa juuri matkan aikana vietettiin 2. maailmansodan päättymisen 70-vuotis muistotilaisuuksia. 

Päiväretki Sopotiin

Päiväretki Sopotiin

Ryhmäkuva Monciak-kadulla

Päiväretki Sopotiin

Päiväretki Sopotiin

Sopot Grand Hotel

Päiväretki Sopotiin

Päiväretki Sopotiin

Laivoja Molo-laiturin päässä

Päiväretki Sopotiin

Päiväretki Sopotiin

Molo - laituri

Päiväretki Sopotiin

Päiväretki Sopotiin

Sopotin hiekkarannoilla

Päiväretki Sopotiin

Päiväretki Sopotiin

Sopotin hiekkarannat

III päivä  - Päiväretki Sopotiin

 

Jos olet Gdanskissa, niin silloin kannattaa ehdottomasti varata yksi päivä Sopotissa käyntiin. Lähdimmekin heti aamulla paikallisjunalla tänne Puolan tunnetuimpaan kylpyläkaupunkiin. Sää oli erinomainen ja keväinen aurinko pääsi yllättämään meidät. Päivän päätteeksi lähes kaikilla oli hieman palaneet nenät. Sopot sijaitsee vajaat 20 km Gdanskin keskustasta, joten matka paikallisjunalla sujuu todella nopeasti. Sopotissa kävelimme pitkin Monciak-pääkatua ja kävimme kuuluisalla Mololla, Euroopan pisimmällä puulaiturilla. Nautimme upeista hiekkarannoista ja söimme lounaan Sopotin parhaassa kalaravintolassa. Lopuksi jokaiselle jäi hieman vapaa-aikaa ja kukin pystyi viettämään sen haluamallaan tavalla.

 

IV päivä  - Solidarnosc-museo, ostoksia ja Park Oliwski-puisto

 

Osa ryhmästä halusi ehdottomasti käydä paikallisessa Outlet - myymälässä, mutta sitä ennen ohjelmassa vähän Gdanskin lähihistoriaa. Solidarnosc - museo aukesi Gdanskissa vasta viime vuonna ja näyttelyssä voi tutusta Solidarnosc - liikkeen historiaan 70-luvulta lähtien. Museo sijaitsee vanhan Gdanskin telakan alueella melko lähellä keskusta ja on todella iso sekä vaikuttava. Museon päänäyttely yhdistelee oivaltavasti telakan työntekijöiden varusteita sekä multimediaa kertoessaan Puolan kommunismiajasta ja Solidaarisuus-liikkeen synnystä, joka lopulta kaatoi kommunismihallituksen vuoden 1989 ensimmäisissä vapaissa vaaleissa. Varasimme museoon tutustumiseen 3 tuntia ja kuitenkin paljon jäi vielä katsomatta. Museossa on kaksi ravintolaa, joten päätimme pitää pienen lounastauon. Sen jälkeen Agnieszka johdatti osan porukasta Fashion House -ostoskeskukseen ja Kimmo puolestaan vei lopun porukasta Park Oliwskin -puistoon.

 

5.päivä  - Paluu Suomeen

 

Viimeisen matkapäivän aamu oli matkaajille vapaata aikaa ja tapasimme hotellilla kello 13.00, josta minibussi vei matkaajat Lech Walesan lentokentälle. Kone Suomeen lähti 15.25 ja Jyväskylästä tulleille olimme järjestäneet paluukuljetuksen tilausbussilla, jolla he pääsivät kätevästi samana iltana kotiin.

Cantinovum kuoron esiintymismatka  Gdanskiin 

 

"Kiitokset loistavasti järjestetystä matkasta", Kalle-Matti, Cantinovym ry:n vpj

 

"Oli mukava ja mielenkiintoinen reissu, ja kaikki toimi erinomaisesti." Olli, Cantinovum ry:n rahastonhoitaja

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovum kamarikuoro

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Gdynian Sw. Jadwigan kirkko

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Kenraali Gdynian kirkossa

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Kakkua ja kahvia takahuoneessa

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Biljardia takahuoneessa ennen keikkaa

Uniikkimatkat järjesti syksyllä ensimmäisen kuoromatkan Puolaan. Jyväskyläläinen Cantinovum-kuoro otti meihin yhteyttä jo viime vuonna ja kyseli mahdollisuutta järjestää yhdistetty esiintymis- ja syyslomamatka Puolaan. Kuoron budjetti oli rajoitettu, joten päätimme yhdessä, että järjestämme matkan Gdanskiin, jonne pääsee edullisesti Wizzairin lennolla. Kuoro vietti 5 päivää Gdanskissa ja piti kaksi konserttia. Kuoroa varten järjestimme majatalotyyppisen majoituksen, joka sijaitsi parin ratikkapysäkin päässä Gdanskin keskustassa. Koko majatalo oli vain kuoron käytössä ja heillä oli siellä mahdollisuus harjoitella niin paljon kuin oli tarvetta.

 

I päivä - Saapuminen Gdanskiin

Kuoro saapui Gdanskin lentokentälle sunnuntaina illalla ja haimme heidät sieltä minibusseilla majataloon. Majatalossa kuoroa odotti jo lämmin iltapala ja tervetulodrinkit. Monet kuorolaiset päättivät vielä illalla mennä Gdanskiin keskustaan ja nauttia vähän kaupungin yöelämästä. Maanantaina ja tiistaina järjestimme kuorolle kaksi konserttia. Arki-illat ovat aina haastavia konserttien järjestämiseksi ja mietimme pitkään, missa konsertit kannattaisi järjestää, jotta kuorokonsertit saisivat mahdollisimman paljoin yleisoä. Päätimme järjestää yhden konsertin Gdynian kaupungissa, jonne meillä oli henkilökohtaisia kontakteja ja toisen konsertin Sopotin kauniissa pääkirkossa.

 

II päivä - konsertti Gdyniassa

Maanantain konsertti oli Gdynian Pyhän Jadwigan kirkossa, jonne menimme minibusseilla. Kirkossa meitä oli vastassa paikallisen kirkkokuoron jäseniä, jotka olivat järjestäneet kuorolaisille kahvituksen ja pientä purtavaa ennen esitystä. Cantinovum lauloi konsertissa todella kauniisti ja pitkien aplodien jälkeen kuoro lauloi vielä kaksi ylimääräistä kappaletta.

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Kenraaliharjoitus Sopotin kirkossa

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Sopotin kirkko

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Illanviettoa Sopotin konsertin jälkeen

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Illanviettoa Sopotin kalaravintolassa

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Sopoti ja Gdanskin meren rantaa

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Vanhan kaupungin Dlugi Targ-katu

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Cantinovumin kuoromatka Gdanskiin

Tutusmista Gdanskin vanhaan kaupunkiin

III päivä - Konsertti Sopotissa

Tiistain konsertti oli puolestaan Sopotissa, ihanassa pienessä Gdanskin kyljessä sijaitsevassa kylpyläkaupungissa. Menimme Sopotiin kuoron kanssa SKM-paikallisjunalla. Konsertti oli Sopotin vanhassa kirkossa nimeltään ”Gwiazda Morza”, missä oli erittäin hieno akustiikka. Ja taas yleisö tykkäsi kuoron laulamisesta niin paljon, että yleisö nousi seisomaan aplodien aikana. Konsertin jälkeen järjestimme kuorolle illanvieton Sopotin parhaassa meren rannalla sijaitsevassa kalaravintolassa. Ruoka oli siellä ihanaa ja tuoretta. Tunnelma ravintolassa nousi kattoon kun kuoro lauloi kiitokseksi Sibeliuksen Finlandia hymnin ravintolan työtekijöille. Pari kuorolaista päätti käydä myös kastelemassa jalkansa meressä.

 

IV päivä - Vapaata aikaa Gdanskissa

Keskiviikko oli vapaapäivä kaikille ja ne jotka halusivat, pääsivät tutustumaan Gdanskin vanhaan kaupunkiin syvemmin järjestämällämme kävelykierroksella. Osa porukasta halusi myös tutustua uuteen Solidaarisuus-museoon, joka on rakennettu Gdanskin telakalle. 

 

V päivä - Paluu Suomeen

Kuoro lähti takaisin Jyväskylään torstaina aamupäivällä. Meille jäi lämmin muisto tästä matkasta ja kaikille kuoromusiikin ystäville suosittelemme tutustumaan Cantinovum kuoron toimintaan ja käymään heidän konserteissaan. Tässä kuoron internetsivut: www.cantinovum.fi

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon 2015

 
Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Presidentin linna Wislassa

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Presidentin linna Wislassa

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Presidentin linna Wislassa

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Presidentin linna Wislassa

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Presidentin linna-hotelli Wislassa

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Puolalaiset vohvelit

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Hissi 995 metrin korkeuteen.

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Czantorian hissi

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Karczma Ochodzita

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Karczma Ochodzita

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon 4.-8.10.2015

 

Matkaohjelma: Kaksi päivää vuoristossa -> tutustuminen Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseoon -> kaksi päivää Krakovassa.

 

1. päivä

Lensimme Finnairin lennolla illalla Krakovaan. Lento lähti vähän myöhässä ja matkatavaroita sai odottaa aika kauan. Olimme aikataulusta jäljessä, kun porukka oli kasassa ja pääsimme starttaamaan minibussilla kohti vuoristoa ja yöpymispaikkaamme Presidentin linna hotellia. Aga oli hienosti improvisoinut ja hommannut iltapalan automatkalle. Puolet matkasta menikin mukavasti eväitä mutustaen ja toisiimme tutustuen.

 

2. päivä

Illalla hotellille saapuessa oli aivan pimeää, joten emme nähneet millaiseen paikkaan meidät oli tuotu. Aamulla avasin hotellihuoneen ikkunaverhon ja vedin henkeä hämmästyksestä: upea vuoristomaisema auringon nousuineen! Herkullinen monipuolinen aamupala syötiin maisemaa ihaillen ja päivän ohjelmaa suunnitellen. Pienen ryhmän etu, että kaikkea ei ollut tarvinnut lyödä lukkoon etukäteen, vaan voitiin suunnitella porukassa, mitä halutaan tehdä. Kuuden hengen porukkamme osoittautuikin oikein samanhenkiseksi valintojen suhteen. Klo 11 pääsimme tutustumaan hotellin vieressä olevaan presidentin linnaan. Puolalainen opas ohjasi kierrosta ja Kimmo tulkkasi suomeksi. Pääsimme tutustumaan linnan oleskeluhuoneisiin, ruokasaliin, työhuoneeseen ja jopa kylpyhuoneeseen. Samalla saimme kuulla miten edelliset presidentit olivat linnaa käyttäneet. Uusin presidentti oli ollut virassa vasta neljä viikkoa ja hän ei ollut vielä kerinnyt linnassa käydä. Linnassa on henkilökuntaa 20 henkilöä. Saimme kuulla, että meitä palveli sama henkilökunta kuin presidenttiä ”Presidentin linna” -hotellissa ollessamme. Ei kumma, että niin nopeasti oppivat oikkumme ja palvelu oli niin hyvää. Esim. toisen aamun aamupalalle olivat varanneet runsaammin kahvia, että ei loppunut hetkeksi välillä. Tutustuimme linnan pihalla olevaan vanhaan kirkkoon, jossa järjestetään edelleen häitä ja ristiäisiä. Linnan piha oli todella kaunis kukkivine kukkineen.

 

Seuraavaksi pakkauduimme minibussiin ja lähdimme tutustumaan Wislan kylään. Aga ja Kimmo esittelivät paikkoja. Heidän avustuksella vaihdettiin valuuttaa ja lähetettiin postikortteja. Päädyimme yksimielisesti virkistäytymään kahvilla ja paikallisella vohvelilla ennen näköalahissillä vuoristoon nousua. Paikallinen vohveli oli vähän eri kaliiperia kuin suomalainen vastaava. Itse en jaksanut syödä kuin puolet omastani. Kaikki halusivat näköalahissillä vuoren päälle. Ostimme Kimmon avustuksella noin 5 euroa maksavat menopaluuliput. Yhteen istuinkoriin mahtui vierekkäin 4 henkilöä. Aika hurjalta tuntui meno, kun kori tärähti vähän pylvään kohdalla. Uhkailin kanssa matkustajia, että jos joku tahallaan heiluttaa koria, niin tapan hänet! Kaikki olivat onneksi niin kilttejä, että ei tarvinnut toteuttaa uhkausta. Matka palkittiin huipulla upeilla maisemilla. Sää suosi meitä. Aurinko paistoi ja oli lämmintä +19 astetta. Kaikki olivat todella tyytyväisiä vuoristoon tuloon. Useimmat meistä eivät olleet ennen olleet vuoristossa ja niin korkealla. Alastulomatkalla upeaa maisemaa ihastella kuului toteamuksia: kannatti tulla!

 

Meillä oli sitten vielä vapaata aikaa tehdä Wislassa ostoksia ja istua puistossa nauttimassa kauniista päivästä ennen kuin menimme myöhäiselle lounaalle hotellille. Taas saimme nauttia paikallista puolalaista ruokaa. Alkuruuaksi tomaattikeittoa. Pääruuaksi lihapullia, perunaa, kastiketta kera salaatin. Jälkiruuaksi hyytelöjuttu. Lepohetki ennen ravintolailtaan lähtöä. Miehet käyttivät ajan käymällä hotellin saunassa. Sauna osoittautui suomalaiseksi Helo-kiuasta myöten. Karczma Ochodzitan –näköalaravintola sijaitsee 900 metrin korkeudessa. Matkasimme sinne minibussillamme. Paikka osoittautui oikein tunnelmalliseksi. Aga tilasi tapas-tyyliin kaikkia puolalaisia herkkuja koko porukalle maisteltavaksi. Perunaletut, erilaiset lihat ja kastikkeet olivat toinen toistaan maukkaampia. Vuoristojuusto oli kaikkien ehdoton suosikki. Itse en tykännyt puolalaisesta perunasta, kun eivät syö perunaa perunana, vaan sotkevat sen jauhon kanssa ja muotoilevat seoksesta (sitkeitä) palleroita. Toisille näytti perunakin maistuvan.

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Ryhmäkuva

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Luotettava minibussimme

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Kapeat vuoristotiet

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Kazimierzin kaupunginosa Krakovassa

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Syysmatka Krakovaan ja vuoristoon

Oskar Schindlerin muistolaatta

3. päivä

Runsaan aamupalan jälkeen starttasimme kohti Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseota. Tämä oli monelle osallistujista matkan pääkohde. Mieheni kanssa valitsimme tämän syysmatkan nimenomaan ainutlaatuisesta mahdollisuudesta saada suomenkielinen opastus kohteessa. Vuoristoon pääseminen oli extraa. Auschwitzista ei voi sanoa muuta kuin, että jokaisen täytyy kokea se itse. Automatkat kuluivat nopeasti hyvässä porukassa. Saatiin kuulla turkulaisvitsejä, savolaisvitsejä ja lauluakin mahtui mukaan. Yhtään valittajaa ei ollut porukassa ja iältäänkin oltiin aika samaa sarjaa, joten liikkuminen oli helppoa. Museon jälkeen mentiin porukalla syömään ja jatkettiin sitten Krakovaan hotelliin, missä yövymme kaksi seuraavaa yötä. Ilta oli vapaata aikaa. Kimmon ja Agan kadottua vietimme kuitenkin aikaa osittain samalla porukalla tutustuen Krakovan iltaan kävellen ja lasillisen ääressä istuen. Löysimme oikein tunnelmallisen iltavalaistun torin, missä oli kojuja, elävää musiikkia, suihkulähde ja hevosvaunuja.

 

4. päivä

Aamupalan jälkeen ohjelmassa oli tutustuminen kävellen juutalaiskaupunginosaan ja yksi museokierros valinnan mukaan. Puolet porukasta Wawelin halusi Kuninkaan linnaan ja loput kolme Oscar Schindlerin museoon. Ryhmä jakaantui kahtia. Aga lähti oppaaksi linnakierrokselle ja Kimmo Schindlerin museoon. Pakko myöntää, että minun englannin kielen osaamisella en olisi museokierroksesta paljon kostunut. Oli aivan mahtavaa, kun oli asiaan perehtynyt suomenkielinen opas mukana tulkkaamassa ja vastaamassa kysymyksiin. Kaksi ja puoli tuntia hujahti aivan huomaamatta museossa.

 

Keräännyttiin vielä koko porukalla puolalaiseen ravintolaan. Tämä ei kuulunut matkaohjelmaan, mutta kuultuaan toivomuksesta saada puolalaista ruokaa Aga halusi viedä meidät tietämäänsä suosittuun ruokapaikkaan. Tilaaminen oli taas helppoa, kun Aga selitti ruokien sisällöt, antoi suosituksia ja jokaisen tehtyä valintansa hoiti tilaamisen. Ruokailun jälkeen hyvästelimme Kimmon ja Agan ja lähdimme kukin viettämään loppupäivää omille tahoillemme. Me suuntasimme shoppaamaan, mikä sujuikin joutuisasti, kun olimme saaneet hyvät vinkit, mistä mitäkin löytyy ja kannattaa ostaa. Illan vietimme kahdestaan. Menimme romanttiselle piknikille Wislan rannalle. Kävelimme sillalla, minkä kaiteet olivat aivan täynnä rakkauslukkoja. Niitä oli ihan älyttömän paljon! Mietimme kuinka jokaisella rakastuneella parilla on ollut herkkä hetki lukkoa laittaessa. Sillalla on suudeltu tuhansia kertoja.

 

5. päivä

Aamupala ja lentokentälle lähtö. Sää oli viilentynyt +12 asteeseen ja oli pilvistä. Tämä oli hyvä juttu, kun sai laittaa paksummasti vaatetta päälle, niin kaikki ostokset mahtuivat paremmin laukkuun. Taksikuski odotti meitä sovitusti hotellin respassa ja niin pääsimme lentokentälle. Matkalla vaihdettiin matkakokemuksia ja kaikki olivat yhtä mieltä, että Uniikkimatkat on todella osuva nimi matkan järjestäneelle yritykselle. Vaikka moni oli paljon reissannut ulkomailla, niin tämän matkan teki erilaiseksi se, että kokoajan mukana kulki suomea puhuvat oppaat, jotka kertoivat väsymättä puolalaisista perhearvoista, tavoista, arjesta, mieltymyksistä, historiasta jne. Pääsi aiheessa kuin aiheessa pintaa syvemmälle.

 

Kotona miehen kanssa totesimme, että tämä oli paras ulkomaan matkamme. Todellinen uniikkimatka, jonka sisältö eli kokoajan ryhmän päähän pistojen mukaan. Ensimmäinen matka, että olemme syöneet koko matkan vain paikallista ruokaa. Kertaakaan ei tarvinnut turvautua helppoon ja nopeaan McDonaldsiin. Ei mennyt aikaa ihmettelyyn, miten joku suomessa yksinkertainen asia saadaan hoidettua vieraassa maassa. Saimme aina selityksen kysymyksiimme, humoristisilla käytännön esimerkeillä höystettynä, kun näimme jotakin meidän mielestä ihmeellistä. Paljon naurua mahtui matkaan, kun sattui niin humoristinen porukka kasaan.

 

Annukka Liimatta ja Markus Järvelä

 

Metalliliiton virkistysmatka Varsovaan 2015

Matka Varsova

Matka Varsova

Opastettu kierros Varsovassa

Matka Varsova

Matka Varsova

Opastettu kierros Varsovassa

Matka Varsova

Matka Varsova

Varsovan kuninkaan linna

Matka Varsova

Matka Varsova

Vahdinvaihto Presidentin linnassa

Matka Varsova

Matka Varsova

Varsovan Vanha kaupunki

Matka Varsova

Matka Varsova

Chopin pianokonsertti

Matka Varsova

Matka Varsova

Chopin pianokonsertti

Matka Varsova

Matka Varsova

Puolalainen juhlaillallinen

Matka Varsova

Matka Varsova

Puolalainen juhlaillallinen

Matka Varsova

Matka Varsova

Puolalainen juhlaillallinen

Matka Varsova

Matka Varsova

Puolalainen juhlaillallinen

Matka Varsova

Matka Varsova

Suomi-talot Varsovassa

Matka Varsova

Matka Varsova

Lazienkin kuninkaallinen puisto

I päivä- Saapuminen Varsovaan

Metalliliiton toimistohenkilökunnan ryhmä saapui perjantaina iltapäivällä Varsovaan ja haimme heidät lentokentältä omalla bussilla hotelliin. Hotelliin olimme järjestäneet ruokailun ja tervetulodrinkin, jonka yhteydessä kävimme läpi tarkan matkaohjelman. Loppuilta oli vapaata aikaa.

 

II päivä – Kävelykierros ja Chopin konsertti

Heti aamunpalan jälkeen lähdimme opastetulle kävelykierrokselle ja tutustuimme Varsovan kauniisiin puistoihin ja tärkeisiin historiallisiin rakennuksiin matkan varrella. Kävelykierroksen pääkohteina olivat Vanha kaupunki, Presidentin linna ja Nowy Swiat-kävelykatu. Yhteisen lounaan jälkeen oli aikaa tutustua omatoimisesti Varsovaan keskustaan ja tehdä ostoksia. Ilta jatkui taas järjestetyn ohjelman parissa. Ensiksi oli vuorossa yllätysnumero. Ryhmän matkavastaava pyysi meitä järjestämään jonkinlaisen kulttuuritapahtuman, joka liittyisi Puolaan ja Varsovaan. Meille tuli heti mieleen Varsovan ehkä kuuluisin henkilö, eli Frederic Chopin, tai puolalaisittain Fryderyk Chopin. Järjestimme ryhmälle yksityisen konsertin, jossa esiintyi nuori puolalainen pianotähti, joka soitti kauneimmat Chopinin pianokappaleet. Chopinin pianomusiikki oli monille todella mukava yllätys, sillä moni ei ollut aikaisemmin pianomusiikkia elävänä. Konsertin yhteydessä oli myös viini- ja kakkutarjoilu. Yllätys oli monelle iso ja todella positiivinen :) . Konsertin jälkeen veimme meidän ryhmän yhteen Varsovaan suosituimmista ravintoloista, jossa oli tarjolla puolalainen juhlaillallinen. Kymmenien erilaisten ruokien lisäksi ravintolassa oli live musiikkia, minkä ansiosta tunnelma oli oikein juhlallinen.

III päivä – Bussikierros ja Paluu Suomeen

Aamupalan jälkeen oli vapaata aikaa ja mahdollisuus nauttia aurinkoisesta puolalaisesta syysilmasta, joka sattui sopivasti juuri tälle viikonlopulle. Yhteisen lounaan jälkeen oli vuorossa opastettu kiertoajelu Varsovassa omalla tilausbussilla. Kierroksen aikana tutustuimme niihin merkittäviin kohteisiin, joissa emme vierailleet kävelykierroksen yhteydessä. Näitä olivat mm: Varsovan juutalaismuseo, jonka on suunnittelut suomalainen arkkitehti Rainer Mahlamäki, Puolan presidentin residenssi Belveder, Lazienkin kuninkaallinen puisto ja Varsovan korkein rakennus eli Kulttuuri- ja Tiedepalatsi. Kierroksen lopussa ryhmä pääsi ihailemaan puolalaisten hautausmaiden väriloistoa, koska juuri tällä päivällä sattui yksi Puolan tärkeimmistä kirkollisista pyhistä, eli Pyhäinpäivä, jolloin muistetaan vainajia. Kierroksen jälkeen jatkoimme tilausbussilla suoraan lentokentälle, josta ryhmä palasi Helsinkiin iltalennolla.

Lahden Bach-kuoron konserttimatka Krakovaan 2016

 

"Matka oli oikein onnistunut ja kiva. Just se että olitte mukana koko ajan teki sen stressittömäksi."

 Martin, Lahden Bach-kuoron matkavastaava

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Lahden Bach Kuoro

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Konserttijuliste Zabrzessa

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Kahvitustauko ennen konserttia

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Konsertti Zabrzessa

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Grilli-illallinen konsertin jälkeen

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Paikallisen kirkkokuoron laulajia

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Lahden kuoron vastaus

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Synagoga Krakovassa

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Vanha juutalaisten hautausmaa Krakovassa

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Opastettu kävelykierros Krakovan Vanhassa kaupungissa

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Äänenavausta Krakovan kirkossa

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Konsertti Krakovan kirkossa

I päivä Saapuminen Krakovaan

Kuoro saapui Krakovan lentokentälle torstai-iltana ja kyyditimme heidät sieltä taksilla suoraan hotelliin. Koska oli sen verran myöhä, niin monet kuorolaiset päättivät mennä nukkumaan. Ne joilla oli vielä voimaa, lähtivät tutustumaan iltaelämään Krakovan keskustassa.

 

II päivä - Konsertti Zabrzen luterilaisessa kirkossa

 

Aamulla teimme lyhyen kävelykierroksen Krakovan Kazimierzin juutalaiskaupungin-osassa. Tämän päivän ohjelmassa oli kuoron esiintyminen Zabrzen kaupungissa, joka sijaitsee 80 km Krakovasta länteen. Koska lähtö bussilla Zabrzeen oli jo kello 14, niin jokainen vietti kierroksen jälkeen pari tuntia omatoimisesti Kazimierzin alueella ja kävi lounaalla. Matka esiintymispaikkaan kesti vajaat 1,5 tuntia. Agnieszka meni jo etukäteen kirkkoon ja tarkisti, että kaikki oli valmista. Kuoro tuli Kimmon kanssa omalla tilausbussilla pari tuntia ennen konsertin alkua ja kuorolaiset pystyivät sopivasti harjoittelemaan ja tutustuman hienon luterilaisen kirkon akustiikkaan . Kirkkoherra järjesti myös ryhmälle runsaan kahvitarjoilun ennen konserttia. Konsertti meni ihanasti ja puolalainen yleisö antoi lämpimät suosionosoitukset kuorolle, joka lauloi pari ylimääräistä numeroa.

 

Konsertin jälkeen kirkkoherra ja paikallinen kirkkokuoro järjestivät vieraille yllätyksen, grilli-illallisen kirkon puutarhassa. Siellä tarjottiin puolalaisia makkaroita , hapatettuja kurkkuja, salaattia ja tietysti puolalaista olutta. Illan päätteeksi molemmat kuorot lauloivat yhdessä Jumala ompi linnamme - virren. Sen jälkeen oli vuorossa paluu takaisin Krakovaan.

3. päivä – Vapaa päivä Krakovassa

 

Heti aamupalan jälkeen kuorolaiset tutustuivat kanssamme Vanhaan kaupunkiin sekä Krakovan yliopiston museoon. Opastetun kävelykierroksen jälkeen oli järjestetty ryhmälle perinteinen puolalainen lounas yhdessä Krakovan suosituimmista ravintoloista nimeltään W Starej Kuchni. Ruoaksi olimme valinneet heille tyypillisen puolalaisen lihaliemikeiton eli rosół, schnitzelin puolalaiseen tyyliin eli kotlet schabowy ja jälkiruoaksi perinteiset omenaletut. Ruoka oli kaikille todella positiivinen yllätys, joten monet sen jälkeen päättivät syödä Krakovassa vain tyypillistä puolalaista ruokaa. Iltapäivällä Kimmo lähti halukkaiden kanssa retkelle Wieliczkan -suolakaivokseen ja Agnieszka puolestaan otti pienen ryhmän Wawelin kuninkaanlinnaan museokierrokselle. Ilta oli kaikille vapaa.

 

4. päivä – konsertti Krakovassa ja paluu Suomeen

 

Aamupäivä oli hieman vapaa-aikaa ja jokainen ehti vielä omatoimisesti tutustua Krakovaan tai käydä ostoksille. Kuoron toisen konsertin järjestimme lähellä vanhaa keskustaa olevaan katoliseen kirkkoon . Lähdimme sinne yhdessä jo vähän aikaisemmin, että kuoro ehtisi rauhassa harjoittelemaan. Koska oli sunnuntai ja katolisessa kirkossa oli messu lähes joka toinen tunti, niin kuoron konsertti piti ajoittaa messujen väliin. Messussa olleet jäivät kuuntelemaan konserttia ja kuoro pääsi näyttämään taitonsa krakovalaiselle yleisölle. Konsertin jälkeen saimme kuulla, että konsertti oli samalla kuoronjohtaja Saara Aittakummun viimeinen konsertti Lahden Bach-kuoron taiteellisena johtajana. Se oli varmasti unohtumaton kokemus sekä kuorolaisille että kuoronjohtajalle. Konsertin jälkeen oli jo sen verran myöhä, että menimme heti hotellille, josta oli järjestetty bussikuljetus Krakovan lentokentälle. Lahden Bach-kuoron matka Puolaan oli ohjelmaltaan todella tiivis ja intensiivinen.

Kuoron nettisivut: http://www.bachkuoro.fi

 

Oulun D'amen-kuoron konserttimatka Krakovaan 2016

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

konsertti joulutorilla

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

konsertti joulutorilla

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Krakovan joulutori

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Konserttijuliste

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

D'amen kuoron konsertti Krakovan kulttuuritalossa

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Konsertti joulutorilla

Kuoromatka Krakova

Kuoromatka Krakova

Konsertti joulutorilla

Oululainen D'amen kuoro vieraili Puolassa joulukuussa 2016. Kaksi kuoron edustajaa otti meihin yhteyttä jo vuoden alussa, joten meillä oli rutkasti aikaa suunnitella heidän kanssaan esiintymismatkaa Krakovaan. Heidän toiveensa oli esiintyä kahdessa konsertissa ja samalla tutustua Krakovan historiaan ja kaupunkiin. Kuoro päätti tehdä matkan ennen joulua, koska he halusivat kokea matkan aikana upean joulutorin Krakovan Vanhassa Kaupungissa. Siinä vaiheessa emme vielä tienneet kuoron kanssa, että he pääsevät lopulta esiintymään joulutorin lavalla.

I päivä Saapuminen Puolaan

 

Kuoro saapui Varsovaan perjantaina aamulla, koska perjantaisin Finnair ei lennä suoraan Krakovaan. Olimme järjestäneet heille bussikuljetuksen Varsovan lentokentältä Krakovaan. Kuoro saapui Krakovan hotelliin iltapäivällä, jossa oli valmiina odottamassa lounas. Ilta oli jo täynnä ohjelmaa, kun monet päättivät mennä joko Krakovan Filharmonian konserttin tai Verdi-gaalaan Krakovan uuteen kongressikeskukseen.

 

II päivä - Konsertit joulutorilla ja kulttuuritalolla

Aamulla heti aamupalan jälkeen kuorolaiset tutustuivat kanssamme Vanhaan kaupunkiin, Wawelin linnan kukkulaan sekä Krakovan Yliopiston kortteliin. Opastetun kävelykierroksen jälkeen oli kuoron ensimmäinen esiintyminen joulutorilla. Krakovan joulutorilla järjestetään joka vuosi erilaisia jouluaiheisia konsertteja, joissa esiintyy yhtyeitä eri puolilta maailmaa. D'amen kuoro edusti hienosti Suomea esiintyen joulutorin lavalla kaksi kerta. Ohjelmassa oli mm. suomalaisia, ranskalaisia ja puolalaisia joululauloja. Upea laulua ja erikoinen laulukieli houkutteli monia joulutorilla olevia pysähtymään kuuntelemaan ja ottamaan kuvia tai videopätkiä kameroillaan.

 

Illaksi olimme järjestäneet kuorolle varsinainen konsertin Krakovan Podgórzen -kulttuuritalolle. Hienossa kamarimusiikkisalissa puolalainen yleisö antoi lämpimät suosionosoitukset kuorolle, joka innostui laulamaan pari ylimääräistä numeroa.

 

III päivä – Wieliczkan suolakaivos ja toinen konsertti joulutorilla

Sunnuntai-aamuna monet kuorolaiset lähtivät Kimmon kanssa Wieliczkan suolakaivokseen ja muut jäivät tutustumaan Krakovaan omatoimisesti. Iltapäivällä kuorolla oli kuitenkin vielä toinen esiintyminen joulutorilla. Tällä kertaa torilla oli vielä enemmän yleisöä kuin lauantaina. Konsertin jälkeen menimme yhdessä kevyelle iltapalalle läheiseen salaattibaariin.

 

IV päivä – Vapaa päivä

 

Maanantaina oli ohjelmassa halukkaille retki Auschwitziin ja illalla yhteinen juhlaillallinen Kazimierzin- juutalaiskaupunginosassa sijaitsevassa suositussa Sasiedzi-ravintolassa. Illalliseksi tarjoiltiin tyypillistä puolalaista ruokaa. Vaikka ruokailu kesti monta tuntia, niin hyvien ruokien ja vilkkaan keskustelun parissa aika meni todella nopeasti.

V päivä – Paluu Suomeen

 

Tiistaina oli vuorossa jo matka takaisin Ouluun, onneksi paluulento oli suoraan Krakovasta. Haluamme puolestamme kiittää kahta kuoron edustajaa Tuulaa ja Leenaa, joiden kanssa suunnittelimme yhdessä tämän onnistuneen matkan alusta alkaen. Ja niille ketkä asuvat Oulun seudulla suosittelemme lämpimästi menemistä D'amen kuoron konserttiin.

Kuoron nettisivut: http://www.oulunseurakunnat.fi/damen

 

JyväSet kuoron -konserttimatka Krakovaan 2018

Auschwitz Krakova

Auschwitz Krakova

matka Krakovaan

matka Krakovaan

kuoromatka Krakova

kuoromatka Krakova

kuoromatka Puola

kuoromatka Puola

krakova

krakova

matka Auschwitziin

matka Auschwitziin

JyväSet kuoro vieraili Puolassa konserttimatkalla jo toisen kerran. Ensimmäisen kerran he vierailivat Puolassa vuonna 2017. Silloin kuoro konsertoi Sopotissa ja nyt joulukuussa 2018 he esiintyivät Krakovassa. Tällä kertaa matkakertomuksen kirjoittivat JyväSet kuoron jäsenet itse ja lainasimme tekstin kuoron Facebook-sivuilta :)

Suosittelemme lämpimästi heidän esiintymisiä. Kuoroon voitte tutustua tarkemmin heidän kotisivuillaan: www.jyvaset.fi

JyväSet huima seikkailu Krakovassa päivä 1.

 

Linja-autolla lentokentälle, kuski ajeli korvakuulolla, kun pyyhkijät eivät toimineet. Laulua ja hyvää mieltä baarissa, lentokentällä ja lentokenttäbussissakin. Hyvää ruokaa ja kaupunkikierros. Tutustuimme torin konserttipaikkaankin. Ilta jatkuu lämmitellessä kuuman siiderin äärellä. Huomenna kajahtaa konserttitalolla!

 

JyväSet in Krakova päivä 2.

 

Viimeistä hiontaa, hieno konsertti täpötäydelle salille kulttuurikeskuksessa ja yhteinen illallinen tunnelmallisessa ravintolassa. Juhlimme Suomea Puolan maaperällä laulaen Finlandiaa täysin rinnoin ja kyynelehtien. Hyvä Suomi!

 

JyväSet ja Krakovan seikkailut päivä 3.

 

Aamulla osa kuorosta kävi kirkastamassa äänensä Wieliczkan suolakaivoksessa. Klo 17.00 hullaannutimme yleisön Krakovan joulutorin lavalla. Kuoro nautti joka hetkestä. Illalla vielä pienkuoroesityksiä pitkin toria. Onpa täällä ihana tunnelma!

 

JyväSet in Krakova päivä 4.

 

Tänään ei laulattanut. 20 kuorolaista kävi tutustumassa historiamme synkimpiin paikkoihin Auschwitz-Birkenauhun. Hirmuteot vetivät vakavaksi. Viimeinen ilta Krakovassa, vielä piti käydä ostamassa viimeiset tuliaiset ja viihtyä mukavassa seurassa. Matkamme on ollut aivan ihana ja valaiseva.

 

JyväSet in Krakova päivä 5.

 

Kaikki loppuu aikanaan. Tavarat kassiin, hotellihuoneen luovutus ja viimeiset ostokset ja nähtävyydet. Kotimatka alkaa. Kiitokseksi oppaallemme, iloiselle Alinalle, lauloimme vielä hyvän joulun toivotukset. Kiitos ja kumarrus, esirippu sulkeutuu

© 2014-2020 Uniikkimatkat Oy. Matka Puolaan. Loma Puolassa. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook